Taking too long? Close loading screen.

Canyon Residence

Description

This design is driven by the owner’s passion for making. A significant sculpture studio, workshop and working vegetable garden, ground the design of this villa. Situated in a shady canyon, one mile from the beach, the project site and the client’s desire to preserve key aspects of the wooded landscape have had a considerable influence on the building design.

Working with several natural site constraints, the building is fundamentally organized around two planes: the horizontal plinth of the garden patio that extends the private garden into the ground floor living spaces; and the vertical datum spine that connects and organizes the various parts of the building program.

Awards

Honor Award, Southern California Development Forum, 2012
Merit Award for Excellence in Design, American Institute of Architects - California Council, 2011
Award of Excellence for 'exceptional contribution' in Single Family Housing Category, Los Angeles Business Council, 2011
Gold Nugget Grand Award, Pacific Coast Builders Conference, 2011

Location

Santa Monica, CA

Cost & Scope

withheld

Key Personnel

Virgil Aoanon, VCA Engineers – Civil Engineer
Samir Ekmekji, Reiss Brown Ekmekji – Structural Engineer
Alan Locke, IBE Consulting Engineers – MEP Engineer
Dan Andrews, Horizon General Contractors – General Contractor

CANYON_02
CANYON_03
CANYON_04
CANYON_05
CANYON_06
CANYON_07
CANYON_08
CANYON_09
CANYON_10
CANYON_11
CANYON_12
CANYON_13
CANYON_14
CANYON_15
CANYON_16
CANYON_17