Taking too long? Close loading screen.

Camp Shalom – Jerry’s Place

Description

The greenest act of all: Take dank, old throwaway building set in a precious sensitive riparian, environment- apply a tiny budget, save it, let nature-air, view, space, and light-in and make it the campus center.
-Large French doors replacing small windows
-A huge new deck with seating edges to meet grade and accommodate large groups or many small groupings
-New poured-in-place indoor and outdoor grand fireplace and hearth
-Recycled linoleum flooring and wall/ceiling plywood sheathing
-Grand skylight illuminating and articulating many new spaces with light
-New swamp-coolers, together with massive fresh air from new openings – to achieve extremely energy efficient comfort This project is about using extremely succinct moves to radically transform and ennoble an undistinguished old building, making it into a high-performing centerpiece of a precious 180 acre camp landscape in the Malibu hills.

BACKGROUND
This run-down building has served thousands of campers over its 55 year history. It has been closed off from its context, effectively disconnecting itself from the outdoors for over half a century. With an extremely limited budget and the virtual certainty of triggering significant environmental regulations with new construction, it was decided to try to save this underperforming, unremarkable building.

SOLUTION
Leverage an extraordinary site, an oak-filled riparian valley floor–that has always been disconnected from the interior denying significant access, views and natural light—by dramatically and simply opening the building up, both horizontally to the landscape, and vertically to the sky and the tree tops.

Awards

Top 100 Architecture Projects of Past Decade, Arch Daily, 2016
Westside Prize Honor Award, Westside Urban Forum, 2011
Award of Merit for Excellence in Design, American Institute of Architects - Los Angeles, 2010
Gold Nugget Grand Award, Pacific Coast Builders Conference, 2010

Location

Malibu Hills, CA

Client

Camp Shalom Institute

Cost & Scope

3,550 sq. ft. remodel; 2,600 sq. ft. new exposed deck

Key Personnel

John Labib and Associates – Structural Engineer
Davidovich and Associates – MEP Engineer
Geocon Consultants Inc. – Soils Engineer

CAMP SHALOM_03
CAMP SHALOM_02
CAMP SHALOM_05
CAMP SHALOM_04
CAMP SHALOM_06
CAMP SHALOM_11
CAMP SHALOM_12
CAMP SHALOM_07
CAMP SHALOM_08
CAMP SHALOM_09
3 ELEVATION cut