Taking too long? Close loading screen.

MLA Studio Office

Description

This project honors design-and-making by building a new design studio inside an old factory building. It celebrates the inherent raw beauty of this basic “making” typology and its new transparent building-within-a-building by leveraging light, air, and modest/magnificent industrial structure, space, & place.

Lined on its west side by railroad tracks that line the east bank of the LA River Downtown—it is a place of community and convening: workers, visitors, neighbors, citizens. The enveloping volume is a 27,000 square foot, 60-year-old steel framed-and-sheathed factory building.

Raw space and structure.
This industrial building is simple, noble and raw. Its structure, true and unfettered, is central to its sense of place and function. The architect and structural engineer were able to leverage an existing major heavy steel beam at the center of the existing double gabled roof to carry the new lightweight steel stud rafters at the peak of the new interior gabled roof.

The new interior roof riffs on the old roof, visually engaging each other and amplifying their inherent beauty.

The lightweight polygal-sheathed, steel raftered roof is the solution:
Its transparency models views of the industrial roof above it.

It is lightweight and rigid. Having opened 21 8’x 8’ skylights in the factory roof that had been covered for over 40 years, the ceiling allows enough light to meet daylighting requirement without artificial light (essential to meet Title 24). At night, light emanating from the Studio illuminates the whole factory ceiling.

The Studio. The inside inside space.

Location:
251 South Mission Road Los Angeles, CA 90033

Client:
Studio MLA

Square footage of structure and related lot:
Building: 28,293 sf

Construction Budget:
$1.5 Million
Architect:
Lehrer Architects LA
Structural:
Nous Engineering
Owner:
Mission Holdings, LLC.
Contractor:
ABI Group
Energy:
Stantec

D109_CMU2
D109_CMU
D109_CMU3
D109_CMUd1
_DSC5064
Studio 4a
_DSC5043
_DSC5067
_DSC5057
D109_CMUd
E1j
180806 MLA_AIAla-2018
Studio1