Taking too long? Close loading screen.

Davisson Residence

Description

This house on the beach sits on a narrow lot, an “urban” lot with minimal side yard setbacks. The charge to the architect was to maximize space and to most fully exploit the presence of the beach and ocean and the dramatic vistas they afford. The solution was to create a grand, curved, processional datum wall which establishes appropriate degrees of privacy and vitiates (along with the shifted axis) the straight jacket of the site geometry. The public zone then is framed, opened, and dematerialized as object, making it both of and apart from the beach.

Awards

Design Award for Excellence in Design, American Institute of Architects - Los Angeles, 1998
Honor Award for Excellence in Design, American Institute of Architects - Orange County, 1997

Location

Capistrano Beach, CA

Cost

$1.2 million USD

Scope

371 square meters/3,990 square feet on a 8.5m/26’ wide lot

DAVISSON_02
DAVISSON_03
DAVISSON_04
DAVISSON_05
DAVISSON_06
DAVISSON_07