Taking too long? Close loading screen.

Barker House

Description

As architect of this Net Zero-ready home, Lehrer Architects LA chose to embed the structure within the hill – to be a part of it – rather than to sit atop it, leaving nearly 20 feet to the height limit.

In creating a floor plan which followed the diagonal of the street, the project minimized grading and export of dirt.  Despite being part of the hill on three sides, the home is flooded with natural light which arrives diffused through custom perforated screen and periscope windows.

Recognizing the value of every surface, the home is zoned throughout to place every bench, table, vanity, and shower in line with utilities, building systems.

These zones continue to more visible functions like bookshelves of maple cabinetry and marble countertops, which bring warmth to the public and private spaces.

The home is embedded into the hillside on three sides, maximizing thermal mass cooling, and features a stairwell/tower that doubles as a thermal chimney, guiding warm air upward until it is evacuated at the top.

The house is naturally ventilated, being further cooled by custom perforated, corrugated screens optimized to block the harshest midday light while letting in views in the morning and evening.

The roof is shaped to capture rain water in a single downspout, so water is guided and retained through a bio-filtration system.  With a readiness to receive a 6 kilowatt photovoltaic array and using alternatives to natural gas, the home is Net Zero Energy-ready.  The garden is planted with drought-tolerant planting/xeriscaping.

Location:
Los Angeles, CA

Architect:
Lehrer Architects LA

2
1
5
8
7
6
11
10
9
4
3
12
13
14